Militærskipet Cuauhtémoc representerer Mexico

Er det en skute mange husker godt fra The Tall Ships Races Bergen i 2008, er det det spektakulære militærskipet Cuauhtémoc. Publikum minnes om livlige fiestaer på dekk sammen med et herlig mannskap, mye Corona og spicy matservering!

Skuten er oppkalt etter Cuauhtémoc, den siste herskeren i Aztekerriket. For historieelskerne kommer det her en liten godbit.

På nahuatl betyr navnet Cuauhtémoc «en som har nedsteget som en ørn», eller «Dalende ørn», som i øyeblikket en ørn stuper ned for å ta et bytte; og for de som kjenner til Mexicos riksvåpen (se bilde nedenfor) bæres navnet Cuauhtémoc med stolthet.

Aztekerne var det mest innflytelsesrike og dominerende folket i Sentral-Amerika de siste århundrene før det dramatiske møtet med spanjolene i 1519. Spanjolene var gulltørste og hadde overlegne våpen. Hersker Moctezuma II ble drept av spanjolene, og etterkommer Cuitláhuac døde av kopper kort tid etter med bare 80 dager som hersker.

Da Cuauhtémoc kom til makten som den neste arvingen, sverget han på å nedkjempe spanjolene for enhver pris. Blod ble spilt. Men aztekerne ble etter kort tid beseiret, og Cuauhtémoc tatt til fange, torturert og til slutt hengt i 1525. Den siste herskeren røpte aldri hvor aztekergullet var gjemt, og gullbyen El Dorado forble en myte. Cuauhtémoc regnes som en helt i Mexico, og over alt i landet finner man steder som er oppkalt etter ham.  

Det meksikanske skipet er 82 meter langt og ble bygget i 1982 for seiltrening i den meksikanske marinen. Etter ni måneder på seiltrening og besøk innom en rekke havner i Sør-Amerika, snur de baugen mot Europa, Norge og The Tall Ships Races Bergen.

 «Dalende Ørn» ryktes å ville ankomme Vågen på spektakulært vis, med syngende kadetter i riggen og muligens et smell eller to fra kanoner på dekk.

I riksvåpenet gjengis aztekernes myte om hvordan de fant stedet for å grunnlegge byen Tenochtitlan (dagens Mexico By) og ble senter for Aztekerriket som strakte seg utover dagens sentrale Mexico.

Tekst: Frida Lunde Høisæther 

© The Tall Ships Races Bergen 2019 2019